FaRkLaR Sözlük | www.FaRkLaRsozluk.com
 

GERİNME

 

 

Gerinme, aerobik olmayan egzersizin en doğal biçimidir. Gerinmeyi aerobik koşullanmanın temel bir tamamlayıcısı saymak gerekir. Köpekleri ve kedileri izleyerek gerinme ihtiyacımız hakkında çok şey öğrenenebilirsiniz. Köpekler ve kediler özellikle uykudan kalktıkları ya da hareket halinde olduktan sonraki zamanlarda sık sık ve çeşitli biçimlerde gerinirler. Bizler de uzun süre aynı durumda kaldıktan sonra gerinmeye eğilimli oluruz. İnsan fizyolojisi üzerine uzman kişiler, kaslarımızı koşullandırıp tendonlarımızı, kemiklerimizle organlarımızı bağlayan bağlarımızı ve eklemlerimizi esnek halde tutmak için gün içerisinde çoğu zaman benimsediğimiz pozisyonlardan zıt biçimlerde gerinme alışkanlıkları geliştirmemiz gerektiğini söylerler. Örneğin, bir masaya yaslanarak çalışıyorsanız, eve gittiğinizde başınız, boynunuz ve omuzlarınızı birkaç dakika kemer şeklinde arkaya doğru germe çalışması yapmanız gerekir.

  Günlük gerinme egzersizi, güzelliğin unsurlarından birisi olan esnekliği geliştirmenin en iyi yoludur. Vücudunuz ne kadar esnek olursa, yaşamın gerekliliklerini karşılayıp yaralanmalara direnç göstermede o kadar etkili olur. Bundan başka, gerinmek insanın kendisini iyi hissetmesini sağlar. Hayvanlar gerindikleri zaman sanki bundan zevk alıyormuş görünürler; köpeklerin gerindikleri zaman sevinçli sesler çıkardıkları kesindir. Aslında gerinmenin yol açtığı duygular genellikle haz ile acı arasında gidip gelir, ancak kesin olan sonuç bilinçte güzel bir değişikliğin olmasıdır. Kaslar, gerilmelerini beyne haber veren özel hücre grupları olan gerinme reseptörleri ihtiva eder. Merkezi sinir sistemiyle doğrudan iletişim kurmayı sağlayan bu yol, gerinmenin uyanıklık düzeyimiz ile psişik halimizi hızlı biçimde değiştirebilmesinin nedenini açıklar herhalde.

  Gerinme o kadar doğal bir şeydir ki kendi gerinme stilinizi kolayca bulabilirsiniz. Çoğu güzellik kulubünde gerinme sınıfları görebilir ya da gerinme tekniklerini kitaplar veya video kasetlerden öğrenebilirsiniz.

  Denemeniz için bazı basit gerinme örnekleri verelim. Gerinme egzersizi yaparken nefesinizi tutmaktan kaçının.

* İki elinizin parmaklarını birbirine kenetleyin, avuç içleriniz dışa dönük olacak şekilde kollarınızı öne doğru uzatarak gerinin. Yirmi saniye bu şekilde kalın, daha sonra birkaç saniye dinlenip tekrar deneyin.

* İki elinizin parmaklarını birbirine kenetleyin, avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde kollarınızı başınızın üstüne uzatarak gerinin. On saniye bu şekilde kalın, sonra dinlenin ve tekrar edin.

* Avuç içleri öne bakacak şekilde kollarınızı yana açın ve arkaya doğru gerinin. On saniye bu şekilde kalın, sonra dinlenin ve tekrar edin.

* Sol elinizle sağ kolunuzu dirsek kısmından tutun. Sağ omzunuzu izlerken tuttuğunuz dirseği yumuşakça sol omzunuza doğru çekin. Sonra aynı hareketi öbür kolunuz ve elinizle tekrarlayın.

* Gerinmek için oturma pozisyonunda öne doğru eğilin ve sırtınızın alt bölümündeki gerginliği yumuşatın. Kırk saniye bu şekilde kalın, sonra ellerinizi vücudunuzu dik pozisyona gelmek üzere geri ittirmeye yardımcı olması için uyluklarınıza yapıştırın.

  Bedeni germenin formel bir sistemi olarak yogayı keşfetmeyi de isteyebilirsiniz. Aslında Hintlilerin antik döneminden gelen bu bilim, bilinç birliğine ulaşmayı amaçlayan felsefi-dinsel bir sistemdir, ancak hatha yoga olarak bilinen fiziksel yönü de "yoga" dendiği zaman çoğu insanın aklına gelen çeşitli duruşları (asanas) kapsamaktadır. Bu duruşları kitaplardan ya da video kasetlerden öğrenebilmekle birlikte çalışmanız daha kolay olur. Sağlık kulüplerinde, topluluk merkezlerinde ve üniversitelerde yoga sınıflarına artık yaygın biçimde rastlanmaktadır. Temel kuralları öğrendikten sonra kendinize özgü bir yoga geliştirebilirsiniz ve ondan sonra öğrenmek için belirli bir zaman ayırmaya ihtiyacınız da kalmaz.

Yoga, aerobik olmayan gerinmenin kurallı bir biçimi olarak bakıldığında, çeşitli avantajlar sunmaktadır. Yoga bütün kasların uyumunu sağlar ve vücudun bütün parçalarını, esnekliği genellikle ciddi ölçüde artırarak dengeye getirir. (Kronik sırt ağrılarından şikayetçi olan herkese yoga yapmalarını tavsiye ediyorum.) Ayrıca derin bir gevşemeyi sağlar ve güçlü bir stres gidericidir. Yoga yapmayı her yaşta öğrenebilirsiniz.

 

 

ANDREW WEIL`in
8 Haftada İdeal Sağlık
adlı kitabından

 

 

 


BU SAYFADA GÖRMEK İSTEDİGİNİZ BİLGİ VE/VEYA BAĞLANTILARI,
AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURARAK İLETEBİLİRSİNİZ.
(YOU CAN SEND US YOUR INFORMATION AND/OR LINKS,
YOU WOULD LIKE TO SEE IN THIS PAGE FILLING THE FORM)

 

Ad ya da Takma Ad(Rumuz/Mahlas)
(Name or Nickname)


E-posta Adresi
(E-mail Address)

Konu/Başlık
(Subject/Topic/Title)


İçerik/Katkı/Destek/Ek/İstek/Yorum/Soru/Bozuk Adres vs. ???
(Content/Contribution/Support/Add/Request/Comment/Question/Broken Link etc. ???)

3429
( Teknik açıdan, numarayı yanındaki boşluğa girmeniz gerekmektedir. )


 

Bu sayfada arama yapmak için; klavyenizde CTRL+F tuşlarını ya da
tarayıcınızın sol üst köşesindeki [Dosya | Düzen | Görünüm] bölümündeki
[Düzen]'in altındaki "Bul" komutunu kullanınız.

(Başka sayfaların da içeriğinde arama yapmak için
aşağıdaki kutuya aradığınız sözcük ya da konuyu giriniz)

 

Bu sayfa 02 Ocak 2016 itibariyle kez ziyaret edilmiştir.

6D Bilgi Hizmetleri vs. | www.6Dtr.com       FaRkLaR Kılavuzu | www.FaRkLaR.net        GösterGe Hizmetleri
Yenilikler ve Duyurular