FaRkLaR Sözlük | www.FaRkLaRsozluk.com
 

BAYLARDA ERGENLİK

 

 

Üreme Organları

Baylarda üreme sistemi bayanlarınkinden çok farklıdır. Üreme organlarının büyük bölümü karın boşluğu dışındadır.

Penis: Bu organ hem sidik, hem de üreme salgısı olan ersuyu(meni) için dışarıya çıkış yoludur. Penisin üst kısmındaki çıkıntıya penis başı(glans) denir ve uretra(sidik yolu) deliği burada bulunur. Aynı delikten hem sidik, hem de ersuyu ayrı zamanlarda dışarıya atılır. Penis yumuşak bir organdır. Uyarıldığında büyür ve sertleşir. Buna "ereksiyon" denir.

Skrotum: Penis kökünün altında yer alan ve testisleri(yumurtalık, erbezi) içeren torba şeklinde bir organdır. Ergenliğin başlamasıyla skrotumu kaplayan derinin hem rengi koyulaşır, hem de kıvamı kabalaşarak pürtüklü olur.

Erbezleri: Skrotumun içinde iki erbezi(testis) bulunur. Bunlar yumurta şeklinde, ergenlik öncesinde hacmi 4 ml.`den az, erişkinde 20-25 ml. hacminde büyük olabilen bezlerdir. Testisler sperm(üreme hücreleri) üretirler, ayrıca testosteron(eril hormonu) salgılar.
Spermler gözle görülmeyecek kadar küçük, hareketli hücrelerdir. Her birinin bir başı, merkezi ve kuyruğu vardır. Spermler ersuyu kanalları yoluyla taşınır.

Ersuyu(meni) kanalları: Spermlerin üretildiği testislerden çıkarak uretraya doğru uzanan iki uzun kanaldır. Bu kanallar karın içinde, sidik kesesinin altında kıvrılarak penis içinden dış idrar yolu deliğine uzanırlar.

Prostat: İdrar kesesinin altında yer alan bir yapıdır. İdrar yolu(uretra) prostatın içinden geçer. Prostattan salgılanan süt rengindeki bu madde spermleri de içinde taşır ve bu ikisine birden ersuyu/semen(meni) denir.

 

Ergenlik Belirtileri

Eril bedenlerde ergenliğin ilk belirtisi testislerin büyümesidir. Bu değişiklik genellikle 11.5-12 yaşlarında başlar.
Bundan yaklaşık 1 yıl sonra eşeysel bölgede kıllanma, peniste büyüme farkedilir. Yine 13-13.5 yaşlarında sesinizin kalınlaştığını, gırtlağınızdaki kıkırdak dokuda bir çıkıntı oluştuğunu, bazı sabahlar yatağınızın ersuyu ile ıslanmış olduğunu farkedebilirsiniz.
Bu olay, eşeysel ilişkide olduğu gibi, herhangi bir uyarı ile oluşabilen ereksiyon sonucu görülen ersuyu salgısıdır.
Bu salgı canlı spermler içerir ve üretkenliğin başladığının göstergesidir.
Yine aynı yaşlarda dudaklarınızın üzerinde, daha sonra yüzünüzde, bedeninizde kıllanma başlar.
Ayaklarınız büyür, bacaklarınız, kollarınız uzar, 13-15 yaş arasında boyunuzun hızla uzadığını farkedersiniz.
Cildiniz ve saçlarınız yağlanır, yüzünüzde sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir.
Ergenlikte cildinizi iltihaplanmadan korumak için cilt temizliğine çok dikkat etmeniz gerekir. Kaslarınız geliştiği için daha güçlü olduğunuzu hissedersiniz.
Tüm bunlar, eşey organlarınızın geliştiğini ve erişkin bir eril bedene sahip olmaya başladığınızı gösteren belirtilerdir.
Bu gelişme, genellikle 18-20 yaşlarına kadar belirginleşerek devam eder.
Ergenliğin başlama yaşı, bayanlarda olduğu gibi, baylarda da çok değişkendir. Ergenliğin gecikmesine oldukça sık rastlanır. 13-14 yaşlarına kadar hiçbir ergenlik belirtisi ortaya çıkmayan, bu nedenle boyu yaşdaşlarına göre küçük ve görünüşleri de çocuksu olan birçok sağlıklı erkek çocuk vardır.
Arkadaşlarınızda ergenlik belirtileri başlamış, sizin bedeninizde henüz bir değişiklik yoksa kaygılanmamalısınız, siz farklı bir bireysiniz ve bedeniniz size uygun bir zamanda olgunlaşacaktır.
Ancak 19 yaşına kadar hiç bir ergenlik belirtisi yoksa bu gecikme olarak kabul edilir ve tıbbi değerlendirmeyi gerektirir.

 

Bedende ergenlikle ilgili değişiklikler nasıl oluşuyor?

Bayanlarda olduğu gibi, baylarda da bu değişiklikler hormonlar aracılığı ile oluşur. Hipofiz bezinden salgılanan gonadotrof hormonların etkisi ile testisler gelişir, sperm üretimi başlar. Testislerde testosteron denilen erillik hormonu salgısı artmaya başlar. Testosteron etkisiyle ergenlik belirtileri ortaya çıkar ve giderek belirginleşir. Bayanlarda olduğu gibi baylarda da ergenlik yaşlarında böbreküstü bezleri olgunlaşır ve hormon salgıları artar, ancak baylarda yüz ve beden kıllanmasından ön planda sorumlu olan hormon testosterondur.

 

Gebelik oluşmasında eril eşeyselliğinin rolü nedir?

Eşeysel ilişkide vajinaya boşalan ersuyundaki spermler rahim boynundan geçerek tüplere doğru ilerlerler. Yumurtlama günlerinde ilişki olursa tüplerde yumurta ile karşılaşan spermler yumurtayı dölleyebilir ve gebelik ürünü döllenme sonrası rahim içine yerleşir. Hücrelerin çoğalması ve farklılaşması ile gebelik devam eder.

 

Gebelik nasıl önlenir?

Ovülasyon günlerinde eşeysel ilişki olursa, erilden boşalan sıvının içindeki spermlerin yumurtayı döllemesiyle gebelik gerçekleşebilir.
Eğer döl yatağı tüpündeki yumurta, bir erilden gelen "sperm" ile döllenmezse, erir. Östrojen ve progesteron hormonları etkisiyle kalınlaşmış uterus iç zarı da dökülür. Bu dökülme sırasında uterus duvarında kanama olur. Bu doku kalıntıları ve kan, uterustan vajinaya geçer ve vajina girişinden dışarı atılır. Bu olaya "menstrüasyon"(adet görme, regl olma) denir. Ovülasyon zamanında tek ilişki ile gebelik olasılığı %17 kadardır.
Spermler dişil bedende birkaç günden daha uzun süre yaşayabilirler. Bu yüzden yumurtlamadan önceki günlerde ilişkide bulunulduğunda gebelik olabilir. Sonradan istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için eşeysel bir ilişkiye girmeden önce gebelikten nasıl korunulacağı konusunda bilgilenmiş olmak çok önemlidir. Günümüzde, istenmeyen gebelikleri önlemek için birçok yöntem vardır. Bu konuda uzmanlara ya da aile planlaması merkezlerine başvurarak bilgi edinmelisiniz.

 

 

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ
KADIN VE ÇOCUK SAĞLIĞI EĞİTİM VE
ARAŞTIRMA BİRİMİ YAYINIDIR

 

 

 


BU SAYFADA GÖRMEK İSTEDİGİNİZ BİLGİ VE/VEYA BAĞLANTILARI,
AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURARAK İLETEBİLİRSİNİZ.
(YOU CAN SEND US YOUR INFORMATION AND/OR LINKS,
YOU WOULD LIKE TO SEE IN THIS PAGE FILLING THE FORM)

 

Ad ya da Takma Ad(Rumuz/Mahlas)
(Name or Nickname)


E-posta Adresi
(E-mail Address)

Konu/Başlık
(Subject/Topic/Title)


İçerik/Katkı/Destek/Ek/İstek/Yorum/Soru/Bozuk Adres vs. ???
(Content/Contribution/Support/Add/Request/Comment/Question/Broken Link etc. ???)

9864
( Teknik açıdan, numarayı yanındaki boşluğa girmeniz gerekmektedir. )


 

Bu sayfada arama yapmak için; klavyenizde CTRL+F tuşlarını ya da
tarayıcınızın sol üst köşesindeki [Dosya | Düzen | Görünüm] bölümündeki
[Düzen]'in altındaki "Bul" komutunu kullanınız.

(Başka sayfaların da içeriğinde arama yapmak için
aşağıdaki kutuya aradığınız sözcük ya da konuyu giriniz)

 

Bu sayfa 02 Ocak 2016 itibariyle kez ziyaret edilmiştir.

6D Bilgi Hizmetleri vs. | www.6Dtr.com       FaRkLaR Kılavuzu | www.FaRkLaR.net        GösterGe Hizmetleri
Yenilikler ve Duyurular